PVDA Amsterdam

De Partij van de Arbeid is al jaren vrij onzichtbaar – op ‘n EP verkiezingkje na – maar Hendrik Jan Biemond, raadslid van PVDA Amsterdam, trok die trend afgelopen weekend naar nieuwe hoogten. Hij liep tijdens Pride in een Burqa.

Hendrik Jan was de gele Burqa queen.

Een geweldig initiatief van de sociaal democraten. En het moet gezegd, Biemond deed het voortreffelijk. Hij lachte de hele dag breeduit, al is dat wat minder goed te zien op de foto’s. Dat heeft overigens verder niks met de burqa te maken, dat is de schuld van de fotograaf.

Boze tongen beweren overigens dat niet Biemond in de burqa zat, maar Frans Timmermans, wat een flauwe opmerking is, en bovendien onjuist, Frans Timmermans zou nooit de wereld treiteren door stukken van zijn god given self onbewonderd te laten.

De solidariteit van de actie raakte me wel.

Het getuigt niet alleen van niet van visie en lef van de sociaal democraten om zo’n protest-actie te organiseren, het geeft de volwassenwording van het progressieve levenspad weer;

Ten slotte is de PVDA de partij van de gewone man. En de gewone man, die staat er, mede dankzij de curieuze mix van neo-liberalisering en collectiviteitsdenken van de sociaal democraten toch geweldig voor?

De idealen zijn bereikt.

Tel maar uit, mede dankzij de rode rozenpartij, geniet Jan Modaal van:

een betaalbare woning
toenemende Europower op de pinpas
dik pensioen
op tijd met de VUT
altijd beschikbare, uitgeruste agent, leraar en verpleegster
een slim energiebeleid zonder ad-hoc paniek
geestverruimende, diverse publieke TV

Mission Accomplished, nietwaar?

Tja, als je zulke rozen geplant hebt, ga je als partij een tuintje verder kijken.

In de modewereld, in dit geval.

En zo pakte de PvdA uit Amsterdam, die gekke, vrijdenkende stad van Spizona, als voorlopers het volgende belangrijke project op:

Hendrik in een Burqa.

Hun argument:

Vrijheid betekent zijn wie je bent en dragen wat je wilt.

Toch geen speld tussen te krijgen? U kiest straks ’s ochtends om kwart over zeven toch ook weer of u de blauwe of witte blouse aandoet? En of u de binnendoor route van 43 min. naar kantoor pakt, of de snelweg van 38 min.

Wilt u soms een partij die die keuze zou verbieden?

Steeds als we denken dat niet gekker kan, dat de cartelpartijen hun dieptepunt nu wel hebben bereikt, flikkert er weer een valse bodem onderuit. Daar helpt ook geen in-de-haast afstandsverklaring van de partijleider tegen.

PVDA tegen de gewone man.
En voor de Burqa.

Whats next?

De VVD tegen de gewone ondernemer?

D66 tegen referenda?

Een ding is zeker, de arbeider, die rest slechts het partijlied dat Jantje Koopmans destijds schreef in opdracht van de partij:

Rode rozen door mij gekozen
Voor jouw liefde en je trouw.
Heel je leven aan mij gegeven